“Risicoloos” roteren
11 juni 2019

“Risicoloos” roteren

Ik heb in mijn vorige post laten zien dat momentum en low volatility prima samengaan. In de meest gunstige situatie wordt er een hoger gemiddeld rendement tegen een lager risico behaald. Wel wordt er bij dit soort strategieën nog steeds in aandelen belegd. Soms kan er juist de voorkeur zijn voor obligaties, en niet voor aandelen. Bijvoorbeeld gedurende een periode van rentedalingen of sterk corrigerende aandelenmarkten. Bovendien kennen obligaties in het algemeen een minder volatiel koersverloop in vergelijking met aandelen. Voor beleggers die risico-avers zijn, kunnen obligaties dan een uitkomst zijn.

In onderstaand voorbeeld een momentum model dat in beleggingsfondsen belegt, die uitsluitend in obligaties investeren. De gekozen fondsen zijn daarnaast onderling laag gecorreleerd.

Het gemiddeld jaarlijks rendement (CAGR) sinds 2010 bedraagt in dit voorbeeld 9,85%. Het grootste tussentijds verlies was “slechts” 0,82%. Het beste beursjaar (2010) was goed voor een rendement van 16,37%. De Sharpe ratio is met een waarde van 3,20 zelfs uitzonderlijk hoog. Daarnaast is er amper correlatie met de (Amerikaanse) aandelenmarkt. De “Vanguard Total Bond Market ETF” deed het op alle fronten veel slechter.

Wilt u meer weten over de kracht van momentum? Ik vertel u er graag meer over onder het genot van een kopje koffie. Ik kom graag in contact met (potentiële) investeerders, die samen met mij de mogelijkheden van dit soort strategieën volledig willen benutten. Uw vermogen verdient (een beter) rendement! Mijn contactgegevens kunt u hier vinden. Wilt u meer weten over dit specifieke voorbeeld? Laat dan een reactie achter, dan stuur ik u het uitgebreide rapport.