Low volatility en momentum
21 mei 2019

Low volatility en momentum

Low vol-strategieën hebben als doel om op de lange termijn, met een lagere beweeglijkheid, een rendement gelijk aan of zelfs beter dan de markt te behalen. Een low vol-strategie belegt over het algemeen in defensieve aandelen en vermijdt risicovollere aandelen. Deze strategie en het zogeheten ‘low volatility effect’ gaan dus in tegen het gevestigde beleggingsprincipe dat een lager risico gepaard gaat met een lager rendement en omgekeerd.

Ik heb al eerder laten zien dat een simpel momentum model het vaak beter doet dan de markt. In de meest gunstige situatie behaalt u dan een hoger gemiddeld rendement tegen een lager risico. In de laatste twee voorbeelden werd gebruik gemaakt van leveraged (3x) ETF’s. Uiteraard is het ook mogelijk om een momentum model te bouwen dat gebruik maakt van low volatility ETF’s. Dit is een stuk minder risicovol. Ik heb een voorbeeld bijgesloten.

Het gemiddeld jaarlijks rendement (CAGR) sinds 2014 bedraagt in dit voorbeeld 20,91%. Het grootste tussentijds verlies was “slechts” 9,95%. Het beste beursjaar (2017) was goed voor een rendement van 28,04%. De Sharpe ratio bedraagt zelfs 1,89. Zoals u kunt zien, deed de S&P500 het op alle terreinen veel slechter.

Wilt u meer weten over de kracht van momentum? Ik vertel u er graag meer over onder het genot van een kopje koffie. Ik kom graag in contact met (potentiële) investeerders, die samen met mij de mogelijkheden van dit soort strategieën volledig willen benutten. Uw vermogen verdient (een beter) rendement! Mijn contactgegevens kunt u hier vinden. Wilt u meer weten over dit specifieke voorbeeld? Laat dan een reactie achter, dan stuur ik u het uitgebreide rapport.