Extreme weekdalingen
12 februari 2018

Extreme weekdalingen

In mijn column Paniekaankopen heb ik gekeken naar grote dagelijkse koersuitslagen. Conclusie was dat het loont om te handelen op grote koersbewegingen.

Met name de koersdalingen zijn interessant. Daarbij neemt de kwaliteit van de transacties toe naarmate het percentage groter wordt.

Recente daling

De afgelopen twee weken zijn de financiële markten flink omlaag gegaan. De oplopende rentes en de angst voor stijgende inflatie hebben de beurzen in beweging gezet. Ook dit keer waren de koersuitslagen op sommige dagen fors.

In genoemde periode is er amper sprake van herstel geweest. Dit heeft geresulteerd dat enkele beurzen inmiddels meer dan 10% lager staan dan de toppen van eind vorige maand.

Opvallend bij deze angst op de beurzen is dat de beweging komt vanaf zeer hoge slotstanden. Diverse markten stonden op of kort onder hun all time high-niveau.

De beurzen zitten al jaren in een mooie stijgende trend. In het verleden hebben zich vaker dergelijke correcties voorgedaan, maar vaak gebeurde dit juist in een dalende trend. Dit keer lijkt alles anders.

Backtest

Ik ben een voorstander van contrair handelen. Dat wil zeggen kopen als iedereen verkoopt. Tijd voor een backtest.

Er zal getest worden met data van de Euro Stoxx 50 future (ESTX50). De ticksize is een punt en de tickwaarde bedraagt €10 per punt. Tijdens de backtest zal worden afgezien van kosten voor commissie en slippage. Handelstijden van de ESTX50 lopen van 08:00 uur tot 22:00 uur.

Er wordt een longpositie geopend als de laagste koers op een handelsdag minstens 10% lager is dan de hoogste koers twee weken (tien handelsdagen) geleden. Bovendien moet de ESTX50 zich in een stijgende trend bevinden. Dit houdt in dat bij aanvang van de daling de slotkoers groter is dan het 200-daags gemiddelde.

Er wordt alleen op slotbasis gehandeld. De positie wordt gesloten zodra er op dag basis winst is of anders na vijf handelsdagen.

Resultaat

Het resultaat voor de periode van 1 januari 2000 tot 11 februari 2018 is als volgt:

Uit deze cijfers blijkt inderdaad dat het lucratief is om te handelen op dalingen van 10% of meer. Er hebben sinds 2000 in totaal zestien van dergelijke situaties zich voorgedaan. Daarvan zijn er veertien met winst gesloten en één met verlies. Eén transactie loopt nog.

De volledige lijst met alle transacties:

Zoals gezegd loopt er nog één transactie. Deze koop is afgelopen vrijdag op de slotkoers gegenereerd. Interessant om te zien of ook deze positie deze week met winst kan worden afgesloten.

Conclusie

Net als bij extreme dagelijkse koersdalingen loont het om ook over een periode van twee weken grote dalingen op te vangen door een longpositie in te nemen.

Daarbij is de trend bij aanvang van de daling stijgend. In het algemeen is in het dagelijks leven angst een slechte raadgever. Dat is niet anders in de financiële wereld.